Kortketenige vetzuren voor de darmen
Kortketenige vetzuren voor de darmen

Lammeren worden in principe steriel geboren: ze zijn vrij van bacteriën. In de darmen, een van de belangrijkste organen van een dier, moet de darmflora zich nog helemaal ontwikkelen. De darmflora bestaat uit honderden, misschien wel duizenden verschillende soorten bacteriën die bijdragen aan groei, ontwikkeling en weerstand van het dier. Het nieuwe product Capron Plus van Arts Food Products zorgt voor onder andere een betere groei van de goede bacteriën in de darmflora en daarmee draagt het bij aan de groei en ontwikkeling van de lammeren.

Darmflora

Een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van de darmflora is de weerstand tegen schadelijke en ziekmakende bacteriën. In de darmen is er steeds een strijd tussen goede bacteriën (bijvoorbeeld bifido- en lactobacillusbacteriën) die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora, en ziekmakende micro-organismen met bijvoorbeeld E. coli (veroorzaker van diarree) en de parasiet eimeria, de veroorzaker van coccidiose. De goede bacteriën gedijen het best in een wat zurig milieu. De schadelijke bacteriën groeien in dit milieu niet of in mindere mate. Via het voer en door een goed management kan de boer ervoor zorgen dat het aantal goede bacteriën in de darmflora het wint van de ziekmakende bacteriën.

Vetzuren

Arts Food Products heeft de vetzuursamenstelling van geitenbiest en geitenmelk geanalyseerd en vond een relatief hoge concentratie kortketenige en middenlangketenige vetzuren die ontbreken in het huidige rantsoen van geitenlammeren. In het nieuwe product Capron Plus zijn de ontbrekende vetzuren en onder meer prebiotica samengevoegd. De voordelen van de kortketenige vetzuren zijn:

  1.       Verlaging van de zuurgraad van de leefomgeving in de darmen.
  2.       Betere groei van de goede bacteriën ten koste van de groei van ziekmakende bacteriën en schimmels.
  3.       Versterking van de darmwand.
  4.       Kortketenige vetzuren zijn een rechtstreekse energiebron voor het lam.

Prebiotica

De aanwezige prebiotica in Capron Plus zijn het voedsel voor de goede bacteriën. Hierdoor verbetert de groei en ontwikkeling van de goede bacteriën ten koste van de groei van de ziekmakende bacteriën. Goede bacteriën zorgen voor de vorming van een slijmlaag (mucosa) die tegen de binnenkant van de darmwand ligt. Door deze slijmlaag wordt het dier beschermd tegen het binnendringen van ziekmakende bacteriën en de laag beschermt de darmwand tegen de vorming van ontstekingsprocessen.

Meer informatie over Capron Plus vindt u hier: www.capronplus.nl