Darmgezondheid

Gepubliceerd: 08/25/2016 17:59:25
Categorieën: Biestmanagement in de geitenhouderij Rss feed

Tijdens het Nationaal Geiten Event 2016 geven wij een workshop over darmgezondheid bij geitenlammeren en volwassen geiten. Welke handelingen kan een boer verrichten om de darmgezondheid bij de geiten te verbeteren? Dat is de vraag die wij gaan beantwoorden. Onderstaand alvast een korte introductie.

Magensysteem lam en geit 

Als men biest geeft aan een geitenlam komt de vloeistof rechtstreeks in de lebmaag. De lebmaag kun je vergelijken met een maag, zoals mensen deze ook hebben; dus met zuren en met enzymen die de eiwitten afbreken. De eiwitten uit biest worden in de maag korter gemaakt, waarna de biest zijn weg vervolgd naar de dunne darm.

In de dunne vindt de verdere afbraak en opname plaats van de eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze worden daarna weer opgenomen via de poortader in de lever. De koolhydraten die niet worden verteerd in de maag en dunne darm dienen als prebiotica. De prebiotica vervolgen hun weg naar de dikke darm.

In de dikke darm worden prebiotica afgebroken naar kortketenige vetzuren, zoals azijnzuur en boterzuur. Hierdoor wordt de zuurgraad (pH) in de dikke darm verlaagd. Daarmee worden de leefomstandigheden verbetert voor de ‘goede’ bacteriën en de ziekmakende bacteriën (pathogenen) worden verdrongen.

Er zijn tal van andere manieren om een goede darmgezondheid te bevorderen. Niet alleen met biest, maar ook met de juiste aanvullende diervoeders kan dit teweeg worden gebracht. Tijdens onze workshop proberen wij een hapklaar beeld te geven, die u direct in de praktijk kunt brengen.

 

Meldt u aan voor onze workshop via: http://www.geitenevent.nl/symposium/inschrijven/. Kies bij workshop “Darmgezondheid”.

PS.: Mocht u kosteloos het symposium met prof. Bas Haring en collega Agnus Wielkepolski bij willen wonen? Neem even contact op, wij hebben nog enkele vrijkaarten over. OP = OP!

Deel dit bericht