Rehydration: The right start for animal orphans

Door Angela Kramer van Melk voor Dieren

Ga je een jong dier met de hand grootbrengen? Geef het dan niet meteen melk, maar start met Rehydration Elekrolytenmix. De meeste moederloze dieren die pas zijn gevonden zijn gestrest, uitgedroogd en/of onderkoeld. En in zo'n toestand werkt het maagdarmstelsel niet optimaal en kunnen de dieren nog geen melk verteren.

Eerst moet de lichaamstemperatuur met een warmtebron op peil worden gebracht. Ook moet het dier even rustig de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe omgeving. Maar zo'n diertje heeft natuurlijk wel vocht nodig. Je kunt alleen water geven, maar met een beetje Rehydration erdoor is het nóg beter.

Neem één maatschepje (10ml / 6 g) Rehydration en meng dat met 100 ml water. Je krijgt dan een isotone elektrolyten-vloeistof die de zouten en suikers in het lichaam helpt aan te vullen. Geef het diertje één keer per uur zoveel Rehydration als hij wil drinken.

Uit ervaring bij opvangcentra is gebleken dat dieren die de eerste 12 tot 24 uur een elektrolyten-oplossing krijgen, het later beter doen dan dieren die bij de start geen elektrolyten hebben gekregen.

Pas na die stabilisatieperiode start je voorzichtig met de melk. Eerst 75% Rehydration en 25% aangemaakte melk. Dan bij de volgende voeding 50% Rehydration en 50% melk, en zo bouw je het verder af.

Let goed op de ontlasting en de urine. Dit zijn belangrijke indicatoren die aangeven hoe het met je dier gaat.

Zeer uitgedroogde dieren kunnen baat hebben bij een onderhuids infuus. Raadpleeg altijd een deskundige dierenarts of ga naar een dierenopvangcentrum bij jou in de buurt voor advies.

Rehydration is te koop bij SanoBest®. Maar je kunt het ook gemakkelijk samen met melkpoeder, speentjes en andere benodigdheden bestellen op www.melkvoordieren.nl